Gotuję zdrową kaszę ze śmietaną i okraszam pysznymi dodatkami. To sycące danie dodaje nam energii

Dodano:
Banusz (banosz) Źródło: Shutterstock / Slava Galaka
Kuchnia karpacka jest bardzo popularna w Ukrainie, Rumunii i południowo-wschodniej części Polski. Choć słynie z prostych składników, to zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Dziś zapraszam po przepis na sycący banusz, idealny na jesienno-zimowe chłody.

Banusz (inaczej banosz) to sycąca potrawa, której głównym składnikiem jest kasza kukurydziana. Składnik ten kojarzy się przede wszystkim z mamałygą, która stanowi dodatek do wielu potraw kuchni karpackiej. Banusz to jedna z wersji tej potrawy, która podawana jest jako samodzielne danie. Dzięki aromatycznym dodatkom delikatna w smaku kasza kukurydziana zapewnia długie uczucie sytości. Potrawa doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm domaga się bardziej kalorycznych posiłków. I choć banosz nie jest potrawą lekkostrawną i niskokaloryczną, to każdy powinien jej spróbować. Zapraszam po przepis.

Jak zrobić banusz?

Banusz wymaga nieco uwagi. Bardzo ważne jest odpowiednie gotowanie kaszy, która nie może się przypalić. Najlepiej gotować ją w garnku z grubym dnem. Korzystając z kuchni gazowej, można pod garnek podłożyć metalową podkładkę. Za wyjątkową, kremową konsystencję kaszy kukurydzianej odpowiada tłusta śmietana – możesz użyć śmietany 30 lub 36%. Do śmietany dodawane jest tłuste mleko, które możesz zastąpić wodą lub delikatnym bulionem – w ten sposób nieco odchudzisz banusz. Dopełnieniem delikatnej, rozpływającej się w ustach kaszy są chrupiące skwarki z boczku oraz wyrazista w smaku bryndza.

Przepis: Banusz (banosz)

Danie jest bardzo proste, a przypomina włoską polentę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
688 w każdej porcji

Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 200 ml tłustego mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i cukier

Dodatkowo:

  • 60 g boczku
  • 60 g bryndzy

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyDo garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier oraz sól do smaku (dodaję pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli). Doprowadź płyn do wrzenia na małym ogniu. Do gotującego się płynu dodawaj stopniowo kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Ustaw minimalną moc palnika i gotuj przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Kasza jest gotowa, gdy na jej powierzchni zaczną pojawiać się kropelki tłuszczu.
  2. Smażenie boczkuPozbaw boczek skóry oraz chrząstek i pokrój go w kostkę. Usmaż boczek na mocno rozgrzanej, suchej patelni – tłuszcz powinien całkowicie się wytopić. W międzyczasie pokrusz lub pokrój bryndzę.

Jak podawać banosz?

Gorącą kaszę na banosz przełóż do dużej miski lub na talerze. Posyp ją skwarkami i bryndzą oraz polej wytopionym podczas smażenia boczku tłuszczem. Na skwarki idealnie nadaje się tłusty boczek wędzony lub pieczony. Owczą bryndzę, która ma specyficzny smak, i nie każdemu odpowiada, możesz zastąpić tłustym lub półtłustym twarogiem w kostce. Możesz również wzbogacić smak potrawy, dodając do niej podsmażoną na maśle cebulę.

Jeśli natomiast chcesz skosztować banusz, ale nie jadasz mięsa, proponuję alternatywną wersję tej potrawy. Wystarczy, że skwarki w moim przepisie zastąpisz smażonymi boczniakami z cebulką i doprawionymi wędzoną papryką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...